Χαιρετισμός Διοικήτριας

Διοικήτρια Ο.Α.Ε.Δ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ

Ως Πρόεδρος του ΔΣ και Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, θα ήθελα να μοιραστώ με σας, τους επισκέπτες-ριες της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού, τις παρακάτω σκέψεις, που αφορούν το ρόλο του και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην παρούσα συγκυρία.

Ο ΟΑΕΔ αποτελεί το «πρόσωπο» του κράτους προς τους ανέργους και αυτό τον θέτει προ μεγάλων ευθυνών, όπως και τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες που καθορίζουν με τις αποφάσεις τους τον ρόλο, τις πολιτικές και την πορεία του. Αποτελεί τον δημόσιο βραχίονα του Υπ. Εργασίας για την άσκηση επιδοματικής πολιτικής προς τους ανέργους και άλλους δικαιούχους κοινωνικών παροχών, καθώς και για την υλοποίηση του συνόλου των προγραμμάτων απασχόλησης και της στεγαστικής και άλλης κοινωνικής πολιτικής του κράτους για τους εργαζόμενους και τους ανέργους (κατασκηνώσεις, κοινωνικός τουρισμός, βρεφονηπιακοί σταθμοί).

Η εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στη χώρα μας έθεσε τον ΟΑΕΔ σε μεγάλη δοκιμασία, φέροντας στην επιφάνεια χρόνιες ανεπάρκειες και αδυναμίες του και αναγκάζοντας το προσωπικό των υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στην εκθετική αύξηση της κοινωνικής ζήτησης για παροχές και υπηρεσίες.

Στις συγκεκριμένες συνθήκες διαμορφώθηκε το σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ, που μπήκε σε εφαρμογή το 2014, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, άρχισε να προωθείται με εντατικούς ρυθμούς από το 2015 η αναθεώρηση του διοικητικού και οργανωτικού μοντέλου του ΟΑΕΔ και τέθηκαν οι εξής ποιοτικοί στόχοι:

  1. Η παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών προς τους ανέργους, 
  2. Ο καλύτερος σχεδιασμός και υλοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης, 
  3. H βελτίωση του δυϊκού συστήματος μαθητείας στις Επαγγελματικές Σχολές, 
  4. H ανάπτυξη συνεργασιών και συμπράξεων με δημόσιους, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Το εγχείρημα της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού αποτελεί μείζον «στοίχημα» ευρύτερης πολιτικής σημασίας, που καλείται να αποδείξει ότι το κράτος μπορεί να μεταρρυθμιστεί, εφόσον συνυπάρχουν όραμα, στόχοι και σχέδιο τεχνοκρατικά άρτιο αλλά, προπαντός, ικανό να παρακινήσει και να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή των εργαζομένων, καθώς και την προσήλωση και τον ζήλο των διοικητικών στελεχών.

Ο ΟΑΕΔ οφείλει να κερδίσει αυτό το «στοίχημα» για λογαριασμό όλων των ανέργων της χώρας οι οποίοι επιζητούν έναν ΟΑΕΔ φιλικό, πραγματικά ανθρώπινο, ουσιαστικό, αποτελεσματικό και δίπλα τους κάθε στιγμή. Μαζί με τους συνεργάτες μου, θα συμβάλω σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

ΚΑΘ. ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ