Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

  Η ενότητα Συχνές Ερωτήσεις αφορά σε γενικότερες ερωτήσεις που υποβάλλονται συχνά από τους ενδιαφερόμενους και κατά  συνέπεια δεν μπορούν να συμπεριλάβουν το πλήθος των επιμέρους ατομικών περιπτώσεων ή να υποκαταστήσουν την πληρέστερη ενημέρωση που μπορεί να δοθεί μόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

 

Ερωτήσεις Βρεφονηπιακών Σταθμών

Οι Βρεφονηπιακοί Παιδικοί Σταθμοί (Σταθμοί) είναι χώροι αγωγής και ασφαλoύς διαμονής για παιδιά προσχολικής ηλικίας και λειτουργούν στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής, για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και για τη διευκόλυνση των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών.

Η λειτουργία τους ανήκει πλέον στην αρμοδιότητα του ΟΑΕΔ, ύστερα από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου(ΦΕΚ 39 τ.Α΄/29.2.2012) για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.).

Η φιλοξενία των βρεφών –νηπίων είναι δωρεάν (ανταποδοτικό πρόγραμμα για τους δικαιούχους των παροχών Ο.Ε.Ε.).

Ποιος έχει δικαίωμα εγγραφής στους Σταθμούς του Ο.Α.Ε.Δ.;

Όσοι είχαν το δικαίωμα εγγραφής των παιδιών τους στους Σταθμούς του καταργημένου φορέα της Εργατικής Εστίας διατηρούν το δικαίωμα αυτό για τους Β.Ν.Σ του Ο.Α.Ε.Δ., με την προϋπόθεση ότι η μητέρα εργάζεται.

Ποιες ηλικίες φιλοξενούνται στους Σταθμούς;

Φιλοξενούνται βρέφη από οκτώ(8) μηνών έως 2,5 ετών, εφόσον λειτουργούν βρεφικά τμήματα, καθώς και νήπια από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στο Νηπιαγωγείο.

Δεν γίνονται δεκτά βρέφη ή νήπια τα οποία έχουν σοβαρά προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας και που η αγωγή τους χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικές δομές.

Ποιος είναι ο χρόνος λειτουργίας των Σταθμών;

Οι βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί λειτουργούν από 6.45 π.μ. μέχρι 16.00 μ.μ. Δεν λειτουργούν τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες.

Επίσης δε λειτουργούν:

  • από 1 έως 31 Αυγούστου
  • από 24 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου
  • από Μ. Πέμπτη έως Κυριακή του Θωμά .

Προβλέπεται σίτιση για τα παιδιά στους Σταθμούς του ΟΑΕΔ;

Στα βρέφη και στα νήπια κάθε σταθμού παρέχεται η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά τροφή (πρωινό και μεσημεριανό κάθε ημέρα), η οποία παρασκευάζεται στους σταθμούς. Το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο υπογράφεται από την Προϊσταμένη του σταθμού και αναρτάται σε εμφανές σημείο του σταθμού για να ενημερώνονται οι γονείς.

Πότε γίνονται οι εγγραφές στους Σταθμούς και πώς μπορούμε να μάθουμε ποια δικαιολογητικά απαιτούνται;

H ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τις εγγραφές στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για το Σχολικό Έτος 2013-2014 θα ανακοινωθεί σύντομα.

Σε ποιες περιοχές υπάρχουν Σταθμοί του ΟΑΕΔ;

Λειτουργούν εννέα (9) Σταθμοί στα όρια του Ν. Αττικής και δέκα έξι (16) σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις και σε Δήμους με μεγάλο εργατικό δυναμικό. Αναλυτικά οι Σταθμοί αναφέρονται σε πίνακα δημοσιευμένο στον σύνδεσμο.

ΟΑΕΔ