Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

  Η ενότητα Συχνές Ερωτήσεις αφορά σε γενικότερες ερωτήσεις που υποβάλλονται συχνά από τους ενδιαφερόμενους και κατά  συνέπεια δεν μπορούν να συμπεριλάβουν το πλήθος των επιμέρους ατομικών περιπτώσεων ή να υποκαταστήσουν την πληρέστερη ενημέρωση που μπορεί να δοθεί μόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

 

Ερωτήσεις σχετικά με το EURES

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ EURES ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ;

Η EURES είναι ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε το 1993 για τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών του Ε.Ο.Χ. (οι χώρες της Ε.Ε. και η Νορβηγία, Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) και των άλλων οργανώσεων εταίρων. Η Ελβετία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη συνεργασία αυτή. Η από κοινού αξιοποίηση των πόρων των μελών και των οργανισμών εταίρων της EURES εξασφαλίζει σταθερή βάση για το δίκτυο συνεργασίας ούτως ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Αποτελείται από:

  • Το Δίκτυο Δημοσίων Οργανισμών Απασχόλησης Το Δίκτυο Συμβούλων EURES στις χώρες της Ε.Ο.Χ. Το Δίκτυο ατόμων που αναζητούν εργασία και εργοδοτών που αναζητούν προσωπικό.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ EURES;

Κύριοι στόχοι του Δικτύου EURES είναι να ενημερώνει, να καθοδηγεί και να παρέχει συμβουλές σε εργαζόμενους που ενδέχεται να μετακινηθούν σε άλλη χώρα σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης αλλά και διαβίωσης. Επίσης βοηθά τους εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους από άλλες χώρες του Ε.Ο.Χ..

Κενές θέσεις εργασίας σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, βιογραφικά σημειώματα ενδιαφερόμενων υποψηφίων αλλά και ότι χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με τη ζωή και την εργασία στο εξωτερικό και πολλές άλλες πληροφορίες σας παρέχονται μέσω του δικτύου EURES.

Επίσης, στις ευρωπαϊκές παραμεθόριες περιοχές η EURES διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο παρέχοντας πληροφορίες και βοήθεια για την επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες σε σχέση με τις διασυνοριακές μετακινήσεις τους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟY EURES ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ;

Ο σκοπός του είναι να διατηρεί συστηματική επαφή με άτομα που αναζητούν εργασία στα κράτη – μέλη του Ε.Ο.Χ. αλλά και με εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό από τις παραπάνω χώρες.

Το Ελληνικό Παράρτημα του EURES διαθέτει ένα ανθρώπινο δυναμικό από 19 Συμβούλους EURES και 22 βοηθούς Συμβούλους EURES, οι οποίοι βρίσκονται σε 39 Γραφεία Απασχόλησης (Κ.Π.Α.2) του Ο.Α.Ε.Δ. σε όλη την Ελλάδα.

ΜΕΣΩ ΠΟΙΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ EURES;

Βασικό εργαλείο του Δικτύου είναι η πύλη http://eures.europa.eu.

Βασικά χαρακτηριστικά της είναι:

  • Το περιεχόμενο προσφέρεται σε 25 Ευρωπαϊκές γλώσσες,
  • Υπάρχουν χωριστά τμήματα για αναζητούντες εργασία και για εργοδότες,
  • Δυνατότητα προσωποποίησης ενεργειών με το "My EURES"
  • Βιογραφικά συμβατά με Europass CV – Cedefop.
  • Ξεχωριστό link για πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας ανά χώρα
  • Ξεχωριστό link – Υποσύστημα PLOTEUS – για ευκαιρίες μάθησης ανά χώρα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ MY EURES;

Η υπηρεσία My EURES παρέχει διάφορες δυνατότητες εξατομίκευσης των υπηρεσιών της πύλης για την επαγγελματική κινητικότητα EURES με βάση τις προσωπικές ανάγκες σας, είτε ανήκετε στα άτομα που αναζητούν εργασία είτε στους εργοδότες.

Τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να συντάσσουν και να αποθηκεύουν προφίλ αναζήτησης και να ειδοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εμφανίζονται θέσεις απασχόλησης που αντιστοιχούν σε κάποιο προφίλ. Το Βιογραφικό Online του EURES, που προσφέρεται σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, σας παρέχει τη δυνατότητα να δημοσιεύσετε το βιογραφικό σας και το θέσετε υπόψη των συμβούλων EURES και των εγγεγραμμένων εργοδοτών.

Οι εργοδότες μπορούν, ανοίγοντας έναν λογαριασμό αναζήτησης «My EURES» για βιογραφικά υποψηφίων, να συντάσσουν και να αποθηκεύουν προφίλ αναζήτησης και να ειδοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πολλές ακόμη λειτουργίες θα προστεθούν στην υπηρεσία «My EURES», όπως η δυνατότητα εγγραφής συνδρομητών σε ενημερωτικά δελτία.

Η υπηρεσία «My EURES» παρέχεται δωρεάν τόσο στα άτομα που αναζητούν εργασία όσο και στους εργοδότες.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ EURES;

Βεβαίως, μπορείτε να το αναζητήσετε από ένα Σύμβουλο Eures η συμμετέχοντας σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνικό Δίκτυο Eures.

ΠΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ EURES;

Μέσα από την ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Δ. (www.oaed.gr), στα κατά τόπους Κ.Π.Α. του Ο.Α.Ε.Δ. αλλά και μέσα από την πύλη του Δικτύου http://eures.europa.eu στο link πρόγραμμα εκδηλώσεων επιλέγεται Ελλάδα και πατάτε αναζήτηση.

ΟΑΕΔ